ANRE a amendat Moldovatransgaz cu peste 30 de milioane de lei

0

Astăzi, 15 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aplicat o sancțiune financiară în privința operatorului sistemului de transport al gazelor naturale (OST) S.R.L. „Moldovatransgaz”. Valoarea amenzii este de 33 996 456 de lei.

Potrivit unui comunicat ANRE, sancțiunea a fost aplicată pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfășoară o activitate licențiată de furnizare a gazelor naturale.

Cerința privind asigurarea separării și independenței OST al gazelor naturale este prevăzută atât de prevederile Legii cu privire la gazele naturale, cât și de Pachetul Energetic III. Nerespectarea atrage după sine aplicarea sancțiunii financiare stipulate în art. 113 alin. (3) lit. b) al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

Conform Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 563 din 15 septembrie 2023, sancțiunea financiară aplicată S.R.L. „Moldovatransgaz” urmează a fi transferată în bugetul de stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata