Ceban sesizează PG și CNA cu privire la metalul adus din Cernobîl, la uzina metalurgică de la Râbnița. Guvernare a făcut o înțelegere cu ei

0

Primarul general Ion Ceban va face o nouă sesizare la Procuratura Generală și către Centrul Național Anticorupție, în contextul apariției în spațiul public a informației privind eliberarea de către factorii de decizie a guvernării actuale a autorizației de mediu uzinei metalurgice din Râbnița, tranzacție realizată în contextul unor înțelegeri obscure în schimbul unor dividende financiare.

„Primăria municipiului Chișinău sesizează, prin prezentarea cronologiei evenimentelor succedată la etapa inițială prin expedierea de către Ministerul Mediului în adresa uzinei metalurgice a scrisorii de refuz privind eliberarea autorizațiilor de mediu, ca ulterior, la puțin timp, Ministra Mediului să se expună public cum că întreprinderea din zona necontrolată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova va obține totuși acea autorizație, valabilă pentru perioadă de 5 ani.
Lipsa de transparență și corectitudine în activitatea ministerului este elucidată prin faptul nepublicării scrisorii respective, precum și multiple alte probleme ce țin de domeniul mediului.

Un scurt istoric al activității uzinei, care are drept profil producerea armăturii metalice prin utilizarea deșeurilor metalice, reflectă că din momentul dării în exploatare a acesteia (anul 1985) și până în prezent, aceasta nu a fost supusă controlului sub aspectul impactului asupra mediului.
Întreprinderea respectivă are sistemul învechit de filtre ce țin de curățarea gazelor.
Nu există un laborator independent pentru măsurarea emisiilor. Managementul deșeurilor se face după standarde caduce.
Se admite un procent înalt de impurități. Nu funcționează mecanismul separării deșeurilor metalice de alte materiale, cum ar fi plastic, cauciuc etc., ceea ce sporește emisiile toxice”, a punctat Ceban.

Edilul spune că nimeni nu a încercat să caute deșeuri radioactive, aduse din Cernobîl, despre care se vorbește că sunt îngropate pe teritoriul uzinei.

„În contextul multitudinilor de probleme cu care se confruntă întreprinderea respectivă, este imposibil în termen restrânși (două luni) să fie înlăturate toate carențele și neconformitățile și să fie eliberată, contrar prevederilor legale, autorizația de mediu, la care organele abilitate ale Republicii Moldova nici măcar nu au acces permanent garantat pentru efectuarea controlului. Deși în spațiul public au apărut mai multe informații privind neconformitatea acțiunilor m
Ministrei Mediului, aparent nici Procuratura Generală a Republicii Moldova și nici Centrul Național Anticorupție nu s-au autosesizat referitor la problemele abordate în conținutul celor publicate”, a precizat edilul.

Având în vedere că în materialele publicate în spațiul on-line conțin elemente privind suspiciuni în săvârșirea unor acte de corupție sau aferente corupției, Ion Ceban a cerut verificarea acestora și atragerea persoanelor vinovate la răspundere, în conformitate cu prevederile legale.
„Pentru că acolo unde Ministerul Mediului trebuie să se implice a luat poziția struțului. Dar unde e nevoi de clarificări acolo s-a rezolvat tot. De ce? Iată organele competente să explice oamenilor”, a precizat primarul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata