Cetățenii moldoveni care au muncit în Ucraina sau Albania ar putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale

0

Cetățenii moldoveni care au muncit în Ucraina sau Albania ar putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative care prevăd inițierea negocierilor pentru a aproba acorduri în domeniul securității sociale între Republica Moldova și cele două țări – Ucraina și Albania.

De aceste acorduri vor beneficia persoanele care sunt sau au fost supuse legislației, cum ar fi angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc. Astfel, persoanele vizate vor putea beneficia de pensii pentru limita de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și de pen犀利士 sii de urmaș.

Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 17 state, iar 15 dintre ele sunt în vigoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata