China și India joacă în tabăra Rusiei

0

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat, miercuri seară, anexarea “ilegală” de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, dar China şi India s-au abţinut de la vot, Beijingul argumentând că acţiunea, care nu are caracter juridic obligatoriu, nu facilitează soluţionarea conflictului. Un vot de abținere, în acest caz, echivalează cu un vot împotriva rezoluției și un semnal cât se poate de clar că India și China joacă în tabăra pro-rusă.

Proiectul de rezoluţie care condamnă “tentativele ilegale de anexare” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie a fost adoptat în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 143 de voturi pentru (din totalul de 193), cinci voturi împotrivă şi 35 de abţineri. Rezoluţia reafirmă susţinerea ONU pentru suveranitatea Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional, informează Mediafax.

Împotriva rezoluţiei au votat Rusia, Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Rusia a blocat prin veto acelaşi text în Consiliul de Securitate ONU. Spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, care au caracter juridic obligatoriu în privinţa aplicării, deciziile Adunării Generale au rol de recomandări şi o valoare simbolică.

Printre naţiunile care s-au abţinut de la vot figurează China, India, Pakistan şi Africa de Sud, conform cotidianului Le Monde.

“Este extraordinar”, a reacţionat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, în timp ce reprezentantul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că rezultatul votului arată că Rusia nu poate intimida lumea. “Astăzi este Rusia care invadează Ucraina, dar mâine poate fi altă naţiune al cărei teritoriu să fie încălcat. Oricine poate urma. La ce să ne aşteptăm de la acest for?”, declarase Linda Thomas-Greenfield înaintea votului din Adunarea Generală ONU.

Adjunctul ambasadorului Chinei, Geng Shuang, a argumentat că votul nu este util. “Orice acţiune a Adunării Generale trebuie să conducă la reducerea tensiunilor, la reluarea rapidă a dialogului şi la promovarea unei soluţii politice la această criză”, a argumentat Geng Shuang, conform agenţiei Reuters.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că rezoluţia este “politizată şi în mod evident provocatoare”, avertizând că “ar putea distruge toate eforturile în favoarea unei soluţii diplomatice”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal, la sfârşitul lunii septembrie, anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei. Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 au condamnat ferm acţiunea Rusiei şi nu recunosc anexarea regiunilor ucrainene.

stiripesurse.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata