Comisia guvernamentală pentru integrare europeană, convocată de prim-ministrul Dorin Recean

0

Evoluțiile în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană au fost evaluate la ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Executivului a subliniat importanța planificării eficiente și consolidării eforturilor autorităților pentru a scurta timpii de implementare a acțiunilor și a dinamiza realizarea agendei europene. În același timp, prim-ministrul a accentuat necesitatea dezvoltării capacităților de accesare a fondurilor, sporirii numărului de contacte la nivel operațional, dar și implicării, la toate etapele, a reprezentanților mediului academic și a societății civile.

„Avem nevoie de resurse umane bine pregătite, de un număr mare de specialiști care se vor implica în faza negocierilor de aderare. Să nu uităm că de fiecare dintre noi depinde viteza cu care ne vom mișca spre atingerea obiectivului nostru strategic – integrarea în Uniunea Europeană”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a remarcat progresele înregistrate în realizarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și a vorbit despre alinierea la legislația europeană pe cele 33 de capitole din acquis. 

„Progresul realizat de către autorități în iunie 2023 a permis calificarea a 3 recomandări drept deja realizate (domeniul electoral, societatea civilă, drepturile omului). Este crucial să menținem ritmul respectiv pentru a oferi Comisiei Europene și statelor membre ale UE suficiente argumente pentru recomandarea și, respectiv, aprobarea până la finele anului 2023 a lansării negocierilor de aderare a țării noastre la UE”, a remarcat șeful diplomației moldovene.

Următoarea etapă pentru țara noastră este pregătirea de autoevaluare a conformității legislației naționale cu normele și regulamentele europene. În total, urmează a fi analizate 27 de mii de acte, pentru a determina care dintre ele sunt aplicabile în cazul Republicii Moldova.

La finalul ședinței, fostul negociator-șef pentru integrarea României în UE, Vasile Pușcaș, a vorbit despre experiența țării sale în perioada pregătirii pentru aderare:  „Atunci când este stabilit un obiectiv clar, responsabilii și termenii, găsim mult mai ușor căi și mijloace pentru a avansa cât mai rapid. Resursa umană este elementul cel mai important – Rep犀利士5mg ublica Moldova va reuși datorită oamenilor implicați și dedicați procesului”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata