Deocamdată în buget nu sunt prevăzuți bani pentru compensații în urma majorării tarifelor la electricitate

0

Rectificarea bugetului de stat, care urmează să fie prezentată de Guvern în aprilie, nu prevede și realocarea surselor pentru compensarea tarifelor majorate la energia electrică. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că, în prezent, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) este în proces de elaborare a unui mecanism de alocare a compensațiilor doar pentru anumite categorii de persoane.

”Ceea ce face acum MMPS este să elaboreze un sistem țintit pentru cei care sunt într-o condiție financiară precară, care au eminent nevoie de ajutorul acesta”, a spus Grosu.

Speakerul nu s-a referit la vreo dată când statul va începe să compenseze facturile la consumul de electricitate, dar a reiterat că guvernarea nu va mai repeta practica de acordare a compensațiilor pentru toată populația, așa cum s-a făcut în cazul gazului natural, când nu s-a ținut cont de bunăstarea financiară a fiecărui beneficiar.

Grosu a menționat că rectificarea din aprilie se va referi la alocarea surselor pentru indexarea pensiilor, suplinirea bugetelor administrațiilor locale și ajutorul pentru agricultori.

Amintim, din aprilie, tarifele la electricitate s-au majorat esențial. Consumatorii deserviți de Premier Energy vor achita pentru un kWh 2,17 lei, față de 1,51 cât a fost până în aprilie. Pentru locuitorii din raioanele de nord tariful a crescut de la 2,04 la 2,51 lei pentru un kWh.

De asemenea, din aprilie, consumatorii plătesc tariful integral de 15,18 pentru un metru cub de gaze, după ce Guvernul a încheiat programul de susținere a populației prevăzut pentru perioada rece.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata