Dosarul capturii de 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul, cu implicarea angajaților Poliției de Frontieră – trimis în judecată

0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul penal anunțat în noiembrie 2021 privind captura de 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul.

Potrivit prețurilor din Moldova, țigările de contrabandă ar costa peste 1,6 milioane lei, iar pe piața Uniunii Europene – destinația intenționată a grupului infracțional – circa 4,3 milioane lei. Prin urmare, venitul infracțional ar fi constituit circa 2,7 milioane lei.

Captura de contrabandă din iulie 2021 a urmat documentării desfășurate de Serviciul de Informații și Securitate, prin colaborare cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, de comun cu PCCOCS; iar Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a demonstrat deschidere și a cooperat cu autoritatea de investigație. Trebuie menționat faptul că pe dosar a fost efectuat un volum mare de acțiuni procesual-penale: peste 20 de percheziții, peste 20 de interceptări de convorbire (inclusiv telefonice), circa 50 de audieri ale bănuiților și învinuiților – în scopul asigurării drepturilor acestora, cât și în scopul acumulării probatoriului necesar trimiterii dosarului în judecată.

În dosarul penal trimis în judecată de către procurorii PCCOCS sunt 14 inculpați, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Aceștia sunt din Cahul și Chișinău, iar trei din ei sunt polițiști de frontieră: un fost șef interimar al sectorului poliției de frontieră Cahul al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, un fost șef al Direcției regionale Sud a Inspectoratului, precum și un subofițer. Potrivit legii penale, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare, pentru un termen de la 4 la 10 ani. Menționăm, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata