Partidul de guvernământ intenționează să organizeze următoarele alegeri în condiții favorabile pentru el însuși, scăpând de absolut toți concurenții sub pretextul războiului și impunând societății doar o singură cale de integrare europeană din cauza exagerării și creării riscului de conflict pe teritoriul țării de către Rusia. Aceasta este opinia mai multor experți moldoveni, transmite eNews.
„Prin scoaterea în afara legii a partidelor politice de opoziție, PAS va crea condițiile pentru dizolvarea Parlamentului și provocarea alegerilor anticipate prin intermediul unei curți constituționale controlate. Acest lucru va crea o nouă realitate politică care va crea condiții pentru înlăturarea tuturor actorilor politici care stau în calea partidului de guvernământ”, a declarat Cornel Ciurea.
Reuniunea Comunității Politice Europene va servi drept acoperire pentru acțiuni ilegale și crearea unor condiții inegale pentru concurenții electorali.
Ce va promite partidul de guvernământ în loc de acțiuni de PR politic, cum ar fi laudele aduse lui Biden sau vizita a 50 de politicieni europeni? Un alt expert, Valeriu Reniță, pune această întrebare:
„Este clar că planul B al Maiei Sandu este un plan de păstrare a puterii cu orice preț, ceea ce înseamnă că, în orice moment, cetățenii sunt cei care vor trebui să plătească prețul. Nimeni nu știe despre ce discută Maia Sandu și ce caută de fapt: împrumuturi sau arme?”.
Faptul că eurointegrarea în Moldova merge mână în mână cu riscul unui conflict armat este de fapt o amenințare la adresa însuși procesului de eurointegrare a țărilor, potrivit lui Ian Lisnevschi:
„În timpul celui mai mare furt de fonduri bugetare din 2015, pe lângă reputația țării, a avut de suferit și credibilitatea UE, deoarece furtul miliardului a avut loc în timpul guvernării partidelor pro-europene (mulți dintre membrii cărora sunt acum la putere), la fel s-a întâmplat și în 2022, când campania de atragere a atenției asupra procesului de eurointegrare a coincis cu sectorul energetic. Este foarte important să înțelegem că astăzi există un mare risc ca, din cauza retoricii militarizate, euro-integrarea cetățenilor moldoveni să înceapă să fie asociată cu efectele negative ale războiului sau cu riscul implicării Republicii Moldova într-un conflict. Guvernul țării trebuie să decidă astăzi pentru sine dacă vor să devină un stat european dezvoltat sau să distrugă ideea de UE prin asocierea acesteia cu războiul”.
Din păcate, în opinia expertului, astfel de guverne slabe și dependente din exterior nu pot influența deciziile geopolitice ale marilor puteri.
„Putem spune doar cu certitudine că există cei care vor să creeze un nou punct fierbinte din Moldova, întrebarea este dacă politicienii moldoveni vor fi capabili să nu cadă în plasa acestor provocări și să împiedice acest lucru”, a conchis expertul.