Expertul Ian Lisnevschi discută scăderea demografică a Moldovei în emisiunea Morari.live

0

În cadrul emisiunii Morari.live, politologul Ian Lisnevschi a adus în discuție un subiect de interes major: Evoluția demografică a Republicii Moldova și perspectivele aderării la Uniunea Europeană. Potrivit discuției purtate în cadrul emisiunii, se pare că în următorii 15 ani, numărul populației din Moldova ar putea scădea dramatic, ajungând la doar 800.000 de locuitori.

Această estimare îngrijorătoare a fost făcută în contextul analizei efectuate lunar, în colaborare cu experții, privind diverse scenarii posibile.

,, În fiecare lună, împreună cu experții, modelăm diverse situații. De exemplu, am calculat că pentru ca Republica Moldova să adere la UE, trebuie să se dezvolte la fel cum s-a întâmplat în acești doi ani. Avem nevoie de încă 15 ani pentru a deveni membri ai UE”, a declarat Lisnevschi.

Îngrijorarea principală se referă la discrepanța dintre previziunile demografice și necesitatea unei populații mai mari pentru a susține aderarea la UE.

,, Dacă calculăm nivelul demografic, al ratei mortalității și imigrației, obținem o eroare. După 15 ani, în Republica Moldova vor rămâne 800.000 de oameni, ceea ce ar fi mult sub nivelul populației față de statele membre ale UE”, a conchis politologul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata