Frigul face victime în America de Sud: temperaturi sub -18°C și restricții de gaz

0

Un val de frig record a lovit Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a cel puţin 15 persoane şi obligând guvernele să restricţioneze livrările de gaz şi să lanseze planuri de cazare de urgenţă. O masă de aer polar din Antarctica a traversat regiunea, aducând temperaturi mult sub 0°C în cele trei ţări sud-americane, relatează AFP, citată de news.ro.

În Argentina, cel puţin nouă persoane fără adăpost au murit din cauza frigului din această iarnă, potrivit ONG-ului Proyecto 7. În Buenos Aires, temperaturile au scăzut miercuri la -1,9°C, cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani. Întreruperile de curent cauzate de cererea ridicată au lăsat mii de oameni fără electricitate pentru mai mult de 24 de ore în unele zone.

În alte părţi ale Argentinei, zăpada a acoperit plajele atlantice, cum ar fi Miramar (la 450 km de Buenos Aires), în timp ce în micul oraş Patagonian Maquinchao s-au înregistrat marţi -18°C. Guvernul argentinian a suspendat miercuri aprovizionarea cu gaz a industriei şi a benzinăriilor pentru a se asigura că gospodăriile sunt aprovizionate cu gaz.

Uruguay, unde temperaturile au scăzut sub zero grade în unele zone, a declarat „altertă roşie” la nivel naţional după ce şase persoane au murit, ceea ce permite guvernului să mute forţat persoanele de pe stradă în adăposturi. La Montevideo, temperaturile au ajuns la o maximă de 5,8°C pe 30 iunie, cea mai scăzută temperatură din 1967, potrivit meteorologului Mario Bidegain.

Chile a activat, de asemenea, planuri de cazare pentru persoanele fără adăpost în zilele cele mai reci. Oraşul Chillan, situat la 400 de kilometri sud de Santiago, a înregistrat -9,3°C, potrivit Biroului meteorologic chilian. Zăpada a căzut inclusiv în unele părţi ale deşertului Atacama, cel mai arid din lume, pentru prima dată într-un deceniu.

„Ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta în Chile şi, în general, în conul sudic al Americii este un val de frig cauzat de deplasarea unei mase de aer polar dinspre Antarctica”, a declarat pentru AFP climatologul Raul Cordero, de la Universitatea din Santiago.

Situaţia din regiune ar trebui să se îmbunătăţească în următoarele zile.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata