Intensificarea cooperării moldo-letonă pe aspectele conexe procesului de integrare europeană

0

A fost semnat Planul de cooperare pentru anul 2023 între Poliția de Frontieră a Republicii Moldova și Paza Frontierei de Stat a Republicii Letonia. Actul va asigura intensificarea cooperării moldo-letonă pe aspectele conexe procesului de integrare europeană și implementarea proiectelor comune necesare asigurării întrunirii condițiilor UE în domeniul asigurării securității frontierelor.

În perioada 13 – 16 septembrie a.c., șeful IGPF  Rosian Vasiloi, însoțit de alți doi reprezentanți ai Poliției de Frontieră, a efectuat o vizită de lucru în cadrul Serviciului Paza Frontierei al Republicii Letonia.
În cadrul vizitei, Rosian  Vasiloi a avut o întrunire cu omologul său Guntis Pujats, în cadrul căreia ia mulțumit pentru reuniunea anuală a conducerii instituțiilor de frontieră a Republicii Moldova și Letoniei, cu participarea delegațiilor ambelor părți. Un subiect discutat a fost, situația de criză a refugiaților generată de războiul din Ucraina și gestionarea acesteia.

În discuții au vizat Centrul de asistență UE pentru securitate internă și management al frontierelor (Hub-ul de securitate)  și importanța acestui mecanism de cooperare dintre autoritățile naționale și cele ale Statelor membre și agențiile UE în gestionarea riscurilor generate de războiul din Ucraina și integrare Republicii Moldova în spațiul de securitate comunitar. 

Nu în ultimul rând șeful Poliției de Frontieră a mulțumit pentru aportul și profesionalismul colegilor letoni demonstrat în cadrul operațiunii Frontex, the European Border and Coast Guard Agency, desfășurate în Republica Moldova. 
Timp de timp de trei zile, delegația Poliției de Frontieră a fost familiarizată cu experiența letonă în asigurarea securității frontierelor externe ale UE, în special asigurarea controlului de frontieră în porturi și a frontierei albastre (pe râuri). Totodată, a făcut cunoștință cu sistemul de coordonare și echipamentele tehnice utilizate pentru supravegherea frontierei, precum și ambarcațiunile utilizate pentru patrularea riverana. 

Notă: De 17 ani Paza Frontierei de Stat a Republicii Letonia este alături de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova și acordă tot sprijinul în promovarea conceptelor europene și în gestionarea frontierelor. 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata