Ion Ceban, despre Europa liberă: Îmi este rușine pentru o sursă media care mulți ani a fost etalonul presei libere din Republica Moldova

0

Ion Ceban iarăși este sub lupa presei afiliate guvernării. Edilul s-a referit în această dimineață, la ședința Primăriei, despre Europa Liberă, care încearcă să caute informații la partenerii Primăriei din România, despre unele finanțări, cu scopul de al denigra pe Ceban. Primarul spune că îi este rușine de această instituție mass-media și de întrebările provocatoare.

„Știu de o instituție care îmi părea destul de înaltă la calitate. Este vorba de Europa Liberă. Către mai multe autorități din România. Ci vreau să spun că îmi este rușine pentru o sursă media care mulți ani a fost etalonul presei libere din Republica Moldova. Si cred ca nu degeaba au plecat jurnaliști multi buni de acolo. Astăzi sunt trimise întrebări provocatoare către partenerii noștri de peste hotare. Întreabă colegii noștri despre interacțiunea oficialilor cu primarul de Chișinău.

Sunt puse diferite întrebări îmi puteți confirma detaliile interacțiunilor pe care le ați avut cu domnul Ceban de când a devenit primar de Chișinău? Ați ajuns dumneavoastră sau instituția pe care o reprezentați la un acord privind tranzacții financiare cu dl Ceban? Pentru ce se intenționa să fie folosite resurse financiare din tranzacție? Cum a luat naștere? V-a abordat dl Ceban cu un plan stabilit? Ce-i asta? Uimitor! Strigător la cer! Toate relațiile noastre cu partenerii din România sunt oficializate în baza acordurilor, în baza proiectelor, în baza deciziilor adoptate de Consilii. Și tot așa mai departe. Toate finanțările care au venit în acest context au fost pentru proiecte de infrastructură, și nici într un caz nu a venit niciun bănuț pentru mine personal sau pentru cineva din echipă. Este deranjant faptul când oamenii pur și simplu ajung în asemenea hal să pună întrebări la partenerii noștri de dezvoltare. Sunt mulți în România, sunt mulți în Uniunea Europeană, sunt mult în alte locații, începând cu Turcia și terminând cu Israel. Nu înțeleg de ce ar trebui astfel de abordări să fie făcute de așa numită iarăși mass-media independentă. A mai vorbit despre acest subiect acum câteva zile. Nu că a sărit la cineva, dar mi se pare că se pregătește o campanie de discreditare enorm de mare în adresa mea, a colegilor mei și vreau doar să preîntâmpinăm despre acest lucru, că vor curge minciuni cu găleata, așa cum toată echipa de troli a toată echipa din anumite media liberă și independentă activează împotriva Primăriei Chișinău și împotriva echipei cu care fac parte si de cealaltă parte o spală imaginea PAS”, a declarat Ceban.

„Uitați-vă va cum sunt un milion de știri deja de tot felul despre niște lucruri care nu mi se par normale pentru Republica Moldova. Ieșiri de asemenea manieră a unor funcționari de cel mai înalt rang nu mi se par normale. În fine, vreau să precizez pentru toată lumea banii oferiți de partenerii noștri de peste Prut sau din oricare altă parte sunt investiți în proiecte de infrastructură sau în proiecte culturale sau în proiecte de logistică, în proiecte de mentenanță, cum ar fi, de exemplu, cele în cazul Covid cele, în cazul nemijlocită a gestiunii crizei refugiaților și despre asta am comunicat mereu. Banii sunt transferați pe conturi oficiale ale primăriei, ale preturilor sau nemijlocit către entitățile care a realizat anumite lucrări în baza licitațiilor desfășurate. Speaker1: La fel, Primăriei Chișinău contribuie în fiecare proiect cu partea sa componente. Aceste proiecte sunt lansate împreună cu colegii din România sau din alte localități sau din alte regiuni sau din alte state. Iar peste tot este scris despre acest lucru. Dacă vă duceți la oricare proiect de infrastructură, veți vedea și contribuția nemijlocit și cine exact a realizat. Vă duceti la scara de granit, vă duceți în parcul Alunelul, vă duceti la oricare alt proiect și o să vedeți acest lucru. Mi-a stat foarte rușine pentru astfel de abordare din partea moldovenilor.

Poate să nu vă placă la indicații primarul Ion Ceban. Pentru că știu că astăzi indicații se dau inclusiv pentru presa, cea care se consideră liberă. Dar să ne facem de rușine față de colegii din afara țării în asemenea mod. Nu cred că este ok. Mi-e rușine, sincer vă spun. Doamna Aliona, va salut si pot da citire acestor întrebări care mai continuă, dar cred că aceste aspecte pur și simplu nu încap în acolade le normalității si bunului simț. Eu cred că astfel de abordări sunt intenționat provocatoare. Si știu că în continuare se pregătesc multe alte lucruri moderare la adresa mea si a colegilor mei. Dar noi mergem înainte, ne facem datoria si muncim pentru beneficiul cetățenilor. Câte televizoare nu ați avea? Câte minciuni nu ati pune? Oamenii vor citi si ce faceti si vor da aprecierile de rigoare”, a conchis edilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata