Maia Sandu a anunțat lansarea programului național Satul European Expres

0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing de presă în legătură cu Programul Național „Satul European”. Președinta a anunțat finalizarea a 100 de proiecte „Satul European” și lansarea unui program actualizat, numit „Satul European Expres”.

Președinta Maia Sandu a anunțat finalizarea a 100 de proiecte „Satul European” și lansarea unui program actualizat, numit „Satul European Expres”.

„Am spus în Parlamentul Republicii Moldova ca vom munci disciplinat și coordonat pentru modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova. Acest lucru înseamnă să aducem Uniunea Europeana acasă. Condiții bune de trai pentru fiecare cetățean, oriunde ar locui, într-un sat în nordul sau sudul țării sau într-un oraș mare. Lucruri firești de care au fost privați oamenii timp de decenii. Apă potabilă în casă, canalizare, drumuri europene, grădinițe și spitale moderne, înseamna Moldova Europeană. Primele 100 de proiecte din cadrul programului „Satul European” au fost finalizate. Drept rezultat, circa 100 de mii de oameni se bucură zi de zi de efectele programului. Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar 34 de mii se bucură de iluminat public”, a spus Maia Sandu.

„În toate vizitele și discuțiile pe care le am cu oamenii în localitățile pe care le vizitez mi se spune despre necesități imediate. Am solicitat Guvernului ca în perioada imediat următoare să deschidă concursul pentru programul Satul European Express. Proiectul va îndeplini următoarele condiții: să permită localităților să implementeze proiecte rapide cu termen de finalizare de 6 luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților și să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs.

Cele 100 de proiecte finalizare în doar un an demonstrează angajamentul nostru de a îmbunătăți condițiile de trai ale moldovenilor de la un capăt în altul al țării. Sat cu sat Europa va ajunge în casele noastre”, a conchis Maia Sandu.

Fostul Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un răspuns la declarațiile făcute de către primarul capitalei Ion Ceban. „Ion, lasă în pace programul Satul European și nu te mai plânge. Programul este cel mai mare program de susținere a primăriilor din țara noastră, inclusiv a suburbiilor din mun. Chișinău”, a declarat Spînu.

Anterior, primarul capitalei, Ion Ceban, a denunțat un „atac raider” la primărie și susține că Guvernul continuă să delapideze bugetul municipalității prin diverse metode. „ Ministerul Finanțelor prin intermediul Trezoreriei Regionale Centru a încasat de la Primăria Chișinău suma de 13 milioane 139 mii lei. Urmează să mai ia din bugetul municipal încă 4 milioane de lei, în timp ce Primăria a sesizat în repetate rânduri Ministerul Finanțelor despre abaterile de la legislația în vigoare în cadrul acțiunilor executorului judecătoresc pe acest caz”, a scris Ceban pe o rețea de socializare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata