Moldova și UE au semnat Acordul privind statutul misiunii de parteneriat

0

Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat un Acord privind statutul Misiunii de parteneriat a UE în Moldova (MPUE). Documentul a fost semnat astăzi, 29 septembrie, de Adrian Efros, şi Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene Josep Borrell, care a efectuat o scurtă vizită la Chişinău.

Serviciul de presă al Înaltului reprezentant a menţionat că Misiunea de parteneriat a UE se concentrează pe creşterea rezistenţei sectorului de securitate al Republicii Moldova în lupta împotriva ameninţărilor hibride, transmite democracy.md, cu referire la infotag.md. 

„Misiunea joacă, de asemenea, un rol activ în coordonarea eforturilor partenerilor internaţionali prezenţi în ţară. Misiunea este un partener de securitate pentru Republica Moldova pe drumul său de aderare la UE”, se arată în comunicatul citat de agenţie.

UE i-a acordat Moldovei statutul de ţară candidată pe data de 23 iunie 2022. În Concluziile din 15 decembrie 2022, Con犀利士 siliul European a declarat că UE va continua să ofere tot sprijinul necesar Moldovei în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o scrisoare adresată Înaltului reprezentant al UE din 28 ianuarie 2023, Dorin Recean a propus ca UE să lanseze o misiune civilă în republică. Misiunea a fost creată printr-o hotărâre a Consiliului din 24 aprilie 2023. Misiunea a fost înfiinţată în timp record. Cele 12 state membre ale UE oferă misiunii experţi în domeniile rezilienţei la ameninţări hibride, securităţii cibernetice şi combaterii manipulării şi interferenţei informaţiilor străine (FIMI). Mandatul iniţial al misiunii este de doi ani. Conducătorul acesteia este Cosmin Dinescu, un diplomat român cu o experienţă de peste 20 de ani în relaţii internaţionale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata