Polonia trimite peste 1.000 de militari la frontiera cu Belarus

0

Polonia a început să desfăşoare peste 1.000 de militari către estul ţării, a anunţat sâmbătă ministrul Apărării polonez, Mariusz Blaszczak.

Măsura apare pe fondul îngrijorărilor sporite că prezenţa combatanţilor Wagner în Belarus ar putea conduce la creşterea tensiunilor în zona frontalieră.

Decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a le oferi combatanţilor Wagner opţiunea mutării lor în Belarus a provocat în rândul membrilor NATO temerea că prezenţa mercenarilor ruşi va cauza o instabilitate sporită în regiune, informează Agerpres.

„Peste 1.000 de soldaţi şi aproape 200 de unităţi de echipament din brigăzile mecanizate 12 şi 17 încep să se deplaseze către estul ţării”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

„Aceasta este o dovadă a pregătirii noastre de a răspunde la încercările de destabilizare din apropierea frontierei ţării”, a adăugat oficialul polonez. În ultimele săptămâni, Polonia a înregistrat o creştere a numărului de migranţi care încearcă să treacă graniţa dinspre Belarus.

Potrivit poliţiei de frontieră poloneze, peste 200 de oameni au încercat să treacă frontiera ilegal vineri, printre care cetăţeni marocani, etiopieni şi indieni. Varşovia a acuzat Belarusul de crearea în mod artificial a unei crize a migranţilor la graniţă, începând din 2021.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata