Premierul georgian Irakli Garibașvili a demisionat luni din funcție

0

Premierul georgian Irakli Garibașvili a demisionat luni din funcție, declarând că dorește să îi acorde timp succesorului său pentru a se pregăti pentru alegerile legislative, prevăzute să aibă loc în țara din Caucazul de Sud cel târziu în octombrie, relatează Reuters.

Irakli Garibașvili a declarat că i s-a oferit funcția de lider al partidului de guvernământ Visul Georgian, o decizie care, a spus el, va fi discutată joi în cadrul unui congres al formațiunii politice.

Mass-media georgiene, inclusiv posturi de televiziune afiliate guvernului și opoziției, au raportat că Irakli Kobakhidze, actualul lider al Visului Georgian, îl va înlocui pe Garibașvili în funcția de premier, informație confirmată pentru Reuters de o sursă apropiată partidului.

Korneli Kakachia, director al Think tank-ului Institutul de Politică georgian, a declarat că schimbarea premierului este puțin probabilă să însemne schimbări de politică și are drept scop în primul rând susținerea blocului guvernamental înainte de alegeri.

Kakachia a spus ca Kobakhidze și-a câștigat reputația pentru “retorica radicală” împotriva oponenților guvernului.

Sondajele de opinie arată că partidul Visul Georgian este de departe cel mai popular partid din țară, deși a pierdut din sprijin din 2020, când a obținut o majoritate restrânsă în parlament.

În decembrie, Georgia a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, chiar dacă relațiile cu Occidentul au fost tensionate din cauza acuzațiilor de tendințe autoritare și de aprofundare a relațiilor Georgiei cu Rusia.

Sub conducerea lui Garibașvili, Georgia a refuzat să impună sancțiuni Rusiei pentru războiul din Ucraina, restabilind în același timp legăturile aeriene directe cu Rusia, pentru prima dată din 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata