Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu delegația de nivel înalt a Parlamentului European

0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, s-au întâlnit cu delegația de nivel înalt a Parlamentului European, aflată în vizită la Chișinău.

Igor Grosu a mulțumit eurodeputaților pentru faptul că sunt alături de țara noastră în aceste timpuri dificile: „Trăim momente foarte complicate legate de securitatea din zonă. Invazia Federației Ruse în Ucraina ne-a șocat pe toți. Urmărim cu atenție perspectiva de încetare a focului și facem tot ce putem mai bine în aceste circumstanțe – ajutăm oamenii din Ucraina care fug din calea războiului. Nu am mai trecut niciodată prin această experiență, de aceea avem nevoie de suport prompt în gestionarea acestei crize”.

Șeful Legislativului a specificat că principalele preocupări sunt atât cazarea, asigurarea cu produse alimentare și cu servicii medicale, integrarea sau asigurarea coridorului verde pentru refugiați, cât și suportul financiar direct statului nostru pentru o abordare și o gestionare sistemică a situației umanitare.

Totodată, Președintele Parlamentului a subliniat că susținerea macrofinanciară de 150 de milioane de euro pe care au adoptat-o joi în Parlamentul European are o importanță mare în contextul crizei refugiaților, dar și pentru stabilitatea energetică și social-economică din țara noastră.

Potrivit speakerului, un exemplu de mobilizare rapidă și eficientă este misiunea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova. Igor Grosu a mulțumit Uniunii Europene pentru acest ajutor important oferit polițiștilor de frontieră moldoveni în activitatea de control a trecerii frontierei de stat.

De asemenea, s-a vorbit despre cooperarea dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova care atestă o dinamizare, în special după recenta semnare a Memorandumului de cooperare. O primă acțiune va fi lansarea dialogului Jean Monnet (11-12 aprilie 2022) care ne va ajuta în procesul de consolidare a dialogului în cadrul Parlamentului Republicii Moldova.

”Trecem prin perioade complicate, dar agenda noastră parlamentară rămâne neschimbată, vom duce la capăt toate reformele. Vrem să construim un stat funcțional, cu instituții puternice, care poate să ofere siguranță și servicii de calitate cetățenilor”, a accentuat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a ținut să sublinieze, de asemenea, că la 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, și că țara noastră mizează în continuare pe sprijin din partea deputaților din Parlamentul European.

Membrii delegației au apreciat eforturile Republicii Moldova în administrarea crizei refugiaților.

A fost exprimată determinarea instituțiilor europene de a oferi ajutorul de care Republica Moldova are nevoie, inclusiv macrofinanciar, în soluționarea crizei refugiaților, în creșterea independenței și securității energetice, în consolidarea democrației și valorilor europene.

În zilele de 31 martie – 2 aprilie, o delegație de nivel înalt a Parlamentului European, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Urmas Paet, și de președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare, Nathalie Loiseau, întreprinde o vizită în țara noastră. Din delegație mai fac parte parlamentarii europeni Siegfried Mureșan, Evin Incir, Dragoș Tudorache, Susanna Ceccardi și Anna Fotyga.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata