Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis în instanţă dosarul lui Veaceslav Platon

0

Procuratura Generală a Federației Ruse a anunţat că a trimis în instanţă dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, în care acesta este învinuit de spălare de bani. Potrivit agenţiei TASS, informaţia a fost confirmată de către serviciul de presă al Parchetului General de la Moscova. Procurorii menţionează că Platon nu se află pe teritoriul Rusiei, iar solicitarea de extrădare a acestuia a fost refuzată.

Jurnaliştii, care citează reprezentanţii Procuraturii Generale de la Moscova, scriu că Veaceslav Platon ar fi creat şi condus o organizaţie criminală prin intermediul căreia a transferat bani din Federaţia Rusă. De asemenea, controversatul om de afaceri ar fi efectuat tranzacţiile bancare folosind documente false. Acum două săptămâni, Procuratura Anticorupţie l-a citat pe Veaceslav Platon pentru a-i înainta învinuirea în dosarul “Laundromat”. Ordonanța a fost emisă de Ministerul rus de Interne, care a expediat o comisie rogatorie la Chişinău. În Rusia, Platon a fost pus sub învinuire în luna mai.

Tot atunci, procurorii au anunţat că au solicitat încă un mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon. Asta deoarece controversatul om de afaceri nu s-a prezentat pentru a-i fi înai în dosarul în care este acuzat de atac raider asupra unei bănci comerciale.
În acest caz, Platon este învinuit de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Potrivit procurorilor, acţiunile ar fi fost întreprinse în perioada 2011-2015, de către un grup infracțional din care ar fi făcut parte şi Platon. Acesta mai este acuzat şi de coruperea a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială “Pantera”, care asigurau paza şi escortarea lui în instanțele de judecată. De asemenea, mai este învinuit și de faptul că, în 2016, fiind gestionarul cu pachet majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, ar fi organizat sustragerea banilor de pe conturi. Platon a părăsit Moldova în data de 18 iulie. Atunci, avocatul său, Ion Creţu, a declarat că el a plecat pentru rezolvarea unor probleme personale şi se va întoarce în zece zile, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. În 2 august, Procuratura Anticorupţie a solicitat anunţarea în căutare şi arestarea lui Platon. Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Buiucani a examinat solicitarea procurorilor şi a amânat şedinţa pentru data de 12 august. Controversatul om de afaceri nu s-a prezentat nici de această dată, respectiv, a fost anunţat în căutare şi pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. De menţionat că internauţii l-au surprins pe Platon cum se plimbă nestingherit pe străzile Londrei, iar imaginile cu acesta au devenit virale pe internet.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata