R. Moldova a transmis prima parte a chestionarului completat de aderare la UE

0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi, 22 aprilie, chestionarul de aderare la Uniunea Europeană.

“Astăzi am convocat ședința de constituire a Comisiei de integrare europeană care întrunește reprezentanți ai mai multor autorități și care are menirea să coordoneze procesul de aderare la UE”, a declarat Maia Sandu la începutul ceremoniei.

“Un proces complex la care avem mult de lucru. M-am bucurat să aud că astăzi suntem gata să transmitem răspunsul la primul chestionar pe care l-am primit cu 11 zile în urmă.

Aici este efortul Guvernului, Parlamentului, mai multor instituții, dar și al societății civile. A fost un efort care merită toată aprecierea. Nu ne oprim aici pentru că a venit un alt chestionar și mai voluminos. 

Îndemnul meu este să muncim mai mult și mai bine. Integrarea în UE este proiectul nostru de țară, este proiectul acestei generații, lumina de la capătul tunelului de care avem nevoie cu toții.

UE este în primul rând un proiect al păcii, al bunăstării, al prosperității. Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă. Țara noastră va fi în siguranță în familia UE. În această familie putem oferi cetățenilor mai multă siguranță, democrație consolidată și oportunități economice. Știm de unde pornim și ce avem de făcut”, a spus Sandu.

Premierul țării, Natalia Gavrilița, a menționat că îndeplinirea acestui chestionar este un prim pas către viitorul nostru european. 

“Acum am depus toată munca și efortul ca să demonstrăm Uniunii Europene că suntem la o etapă în care suntem gata să trecem la un nou nivel. Vrem să aducem Europa la noi acasă”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Menționăm că, la 11 aprilie, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, i-a înmânat vicepremierului Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Răspunsurile oferite întrebărilor din chestionar vor reprezenta radiografia situației de moment din Republica Moldova, arătând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, vor evidenția domeniile care necesită eforturi suplimentare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata