Sute de migranți și-au montat corturi la hotarul Belarusului cu Polonia

0

Sute de migranți și-au montat corturile, în noaptea de luni spre marți, lângă granița dintre Belarus și Polonia, la temperaturi care au scăzut până la -2 grade. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat granița, iar oficialii au avertizat că tensiunea ar putea crește în zilele următoare.

„Închiderea frontierei poloneze relevă interesul nostru naţional. Dar astăzi, este în joc stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene. Acest atac hibrid al regimului Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană”, a scris şeful executivului polonez pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat că sunt 3-4.000 de migranți la graniță și alți 10.000 pe teritoriul Belarusului, care se îndreaptă spre frontiera cu Polonia.

Imaginile publicate de poliția poloneză marți au arătat corturile și focurile de tabără ale migranților pe partea din Belarus a frontierei.

Morning video from the Belarusian-Polish border. At night, the temperature dropped to -2. pic.twitter.com/WrrGJa3kWE— NEXTA (@nexta_tv) November 9, 2021

Poliția de frontieră poloneză a declarat pentru Reuters că aproximativ 800 de persoane și-au montat corturile pe partea belarusă a graniței, aceștia făcând parte dintr-un grup de până la 4.000 de migranți care se află în pădurile din apropiere.

Autorităţile poloneze au închis oficial un punct de trecere a frontierei cu Belarus marţi la ora 06:00 GMT.

Polonia a declarat că a desfășurat mai mulți soldați și polițiști de frontieră, în timp ce Lituania a spus că ar putea introduce stare de urgență la granița cu Belarus.

Și la granița cu Lituania situația este asemănătoare, sute de migranți și-au înființat o tabără în pădurea Kapčiamiestis de lângă granița cu Belarus.

Un grup de cinci sute de migranți a fost transportat la granița cu Lituania de la granița cu Polonia. Unii dintre aceștia au încercat să treacă granița cu Lituania și să intre pe teritoriu țării în grupuri mici.

Oficialii din Belarus, înarmați și purtând uniforme, ar fi instruit migranții să treacă prin pădure, noaptea, în Lituania. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata