Ucraina anunţă că în Belarus, în apropiere de frontiera comună, au loc manevre de amploare

0

Echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează pe întreg teritoriul Republicii Belarus, iar de-a lungul frontierei cu Ucraina au loc manevre de amploare, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene în ultimul buletin de război, transmite miercuri EFE.

Potrivit Statului Major ucrainean, citat de agenţia Ukrinform, în Rusia continuă mobilizarea sub acoperire pentru a recupera pierderile în rândul trupelor ruse de ocupaţie, iar comisariatele ruse încearcă să recruteze militari în rezervă cu experienţă de luptă.

De asemenea, SUA și NATO consideră că Belarusul s-ar putea alătura în curând invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unor oficiali citați de CNN. O sursă din opoziția bielorusă a declarat că unitățile de luptă din ţara sa ar fi deja pregătite să treacă în Ucraina, în următoarele zile. Potrivit serviciilor de informații ale NATO, guvernul de la Minsk pregătește o justificare pentru a intra în război.

În tot acest timp, opozantul belarus Pavel Latuşko cere sancţiuni împotriva Belarusului la fel de dure precum cele impuse Rusiei şi proceduri judiciare împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pe care îl numește “complice” al lui Vladimir Putin în invadarea Ucrainei. 

Statul Major ucrainean: Trupele ruse sunt demoralizate

Statul Major ucrainean mai spune că trupele ruse sunt “demoralizate”, că forţele ucrainene continuă “operaţiunile de apărare în direcţiile est, sud-est şi nord-est”, că există grupuri operative care acţionează în Doneţk, în estul Ucrainei, şi că “este stopată înaintarea duşmanului în direcţia Zaporojie”, în sudul ţării, mai scrie EFE, citată de Agerpres.

Pe direcţia nord-est, “principalele eforturi se concentrează pe protejarea frontierei de stat, descurajând ofensiva inamică în zona Malîn”, trupele ucrainene reuşind totodată să apere Cernigău şi “să împiedice înaintarea duşmanului către Kiev”.

În ceea ce priveşte Mariupol (sud-est), oraş-port asediat şi bombardat de zile bune de către armata rusă şi unde sunt blocate circa 400.000 de persoane, fără curent electric, căldură sau apă, Statul Major ucrainean menţionează doar că “este menţinută apărarea circulară”.

“Duşmanul este demoralizat în unele regiuni. În timpul asaltului asupra oraşului Mariupol, într-una din unităţile forţelor speciale implicate în ostilităţi active, mai puţin de 10% din personal este pregătit să continue războiul, restul militarilor fiind ucişi, răniţi, bolnavi sau demoralizaţi”, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

Sursa: Digi24.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata