Veste bună! Programul Prima Casă își diminuează dobânda
3 Ianuarie 2019 11:55
Veste bună, la început de an, pentru beneficiarii programului guvernamental Prima Casă. Rata efectivă a dobânzii pentru creditele oferite în cadrul programului a fost diminuată, din data de 2 ianuarie, cu 0,3 puncte procentuale și este acum de 6,1%. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către ministrul Finanțelor, Ion Chicu, transmite democracy.md.

 „Acest fapt, în combinație cu creșterea veniturilor în urma reformelor recente (fiscală și salarială), majorează o dată în plus șansele tinerilor de a procura o locuință proprie!”, a precizat Ion Chicu.

Ministrul a prezentat și bilanțul programului Prima Casă pentru 2018. Astfel, 1204 tineri au depuse cereri de creditare, dintre care au fost acceptate și finanțate 1125 de solicitări. Alte 44 de cereri sunt în proces de examinare. Suma totală a creditelor acordate este de 535,4 milioane de lei.

Totodată, au fost acordate compensații la 426 de beneficiari ai Prima Casă 2 și 3 (din cele 532 de cereri depuse).

Amintim că programul Prima Casă a fost lansat în martie 2018, la inițiativa președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. În cadrul acestuia, moldovenii de până la 45 de ani, care nu dețin în proprietate o locuință, își pot cumpăra case sau apartamente în condiții preferențiale. Astfel, statul garantează 50 la sută pentru suma împrumutului, iar rata dobânzii este mai mică decât pentru împrumuturile ipotecare clasice. Mai târziu Guvernul a lansat și programul Prima Casă 2, destinat bugetarilor. În cadrul proiectului, statul achită jumătate din creditul luat pentru procurarea locuinţei care nu trebuie să depăşească 600 de mii de lei. Beneficiarii vor trebui să plătească cealaltă jumătate. Creditul se acordă pe o perioadă de maximum 25 de ani. Totdată, bugetarii pot aplica și la programul Prima Casă 3, destinat familiilor cu copii. În acest caz, statul va compensa, în funcţie de numărul copiilor, între zece şi 100% din împrumutul imobiliar. Una dintre condiţiile impuse de autorităţi este ca beneficiarii să nu cumpere o locuinţă mai scumpă de un milion de lei şi să vină cu o contribuţie iniţială de cel puţin zece la sută din costul apartamentului.

 

Comentarii: 2  
Vasile 3 Ianuarie 2019 13:27
0 (0)
E o posibilitate extraordinar de bună pentru tineri, ca să-și procure o locuință cu o rată de dobândă tare rentabilă, iar acum ea devine și mai accesibilă pentru tinerii care își doresc să-și creeze un viitor acasă
realist 3 Ianuarie 2019 15:26
0 (0)
cum sa nu aplici la asa proiect avantajos
 
TAGURI