Partea întunecată a procurorului general Dumitru Robu – averi nejustificate, trafic de influență, corupere activă și abuz

0

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, instalat în funcție de PAS să lupte cu „hoții și corupții”, ar trebui să înceapă cu propria persoană. Cel puțin asta reiese dintr-o amplă investigație jurnalistică, publicată pe portalul telegraph.md, care scoate în vileag „scheletele din dulap” ale actualului șef al Procuraturii Generale. Deși se bucură de încredere totală din partea actualei guvernări, care și-a construit, de altfel, întregul discurs politic pe problematica luptei cu corupția, Robu ar avea probleme serioase de integritate, iar pe parcursul carierei sale, ar fi comis multe abuzuri și ilegalități.

Primul semn de întrebare, pe care și-l pun autorii investigației, derivă din declarațile de avere ale actualului procuror general interimar, în care acesta menționează că, în perioada 2015-2019, ar fi primit „donații” în sumă totală de 27 de mii de euro. În frumoasa tradiție moldovenească, banii oferiți „în dar” celui care a ajuns să conducă una dintre cele mai importante instituții din domeniu justiției, provin de la părinți, dar și de la cumetrii care au participat la botezul copilului.

Mai mult, deși avea un salariu modest în funcția de procuror, iar soția sa, angajată la Moldatsa, nu se putea nici ea lăuda cu venituri prea mari, în 2016, aceștia au intrat în posesia unui apartament nou, de 93 m.p., amplasat într-o zonă de elită din centrul capitalei, pentru care ar fi plătit 544 de mii de lei, precum și a unui loc de parcare care i-ar fi costat 5,5 mii de euro.

De asemenea, Robu ar mai deține, potrivit autorilor, o vilă luxoasă într-un loc pitoresc din codrii Moldovei, pe care ar ține-o ascunsă de ochii lumii.

Investigația mai arată că, pentru prima dată, Dumitru Robu s-a făcut remarcat atunci când a instrumentat dosarul „parcărilor cu plată”, în care figura fostul primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Cazul a stârnit controverse în societate, iar mai mulți politicieni și lideri de opinie l-au acuzat public pe anchetatorul Robu că executa o comandă politică, cu scopul de a-l înlătura forțat pe Chirtoacă de la cârma Primăriei.

Ulterior, după ce Robu a fost numit de Maia Sandu în fruntea Procuraturii Generale, Dorin Chirtoacă susținea că ar fi primit o ofertă din partea noii guvernări PAS de a nu contesta numirea în funcție a noului procuror general interimar în schimbul soluționării amiabile ale dosarelor pe care le are.

La finele anului 2021, procurorul general interimar, Dumitru Robu, s-a pomenit în centrul unui scandal de proporții, după ce pe internet au apărut imagini video în care primește mii de euro de la o persoană. Cel care i-a ferit banii era Sergiu Şeptelici, fostul consul al Republicii Moldova la Odesa, cercetat penal într-un dosar de luare de mită de Procuratura Anticorupție, la care activa atunci Dumitru Robu, și care ulterior a fost scos de sub învinuire. După ce înregistrarea a apărut în spațiul public, Procuratura Generală, condusă deja de Robu, a anunțat că nu există temei pentru investigarea cazului, deoarece nu ar fi fost vorba despre un act de corupție.

Un alt subiect controversat ține de activitatea soției lui Dumitru Robu, Diana Robu, în cadrul întreprinderii de stat Moldatsa. Aceasta ar fi fost implicată în mai multe scheme dubioase, care au dus la dispariţia din bugetul întreprinderii a milioane de lei. În spatele acestor ilegalități ar fi stat însuși procurorul Robu, care ar fi șantajat și forțat conducerea întreprinderii să acopere toate aceste ilegalități.

Deocamdată, nici Dumitru Robu, nici Procuratura Generală nu au comentat această investigație jurnalistică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata