VIDEO // MEGA-Investigație despre legăturile KGB-Filat-Țopa-Lucinschi și cum a fost furată R. Moldova de la independență încoace
20 Noiembrie 2015 17:00
O nouă investigație care face o retrospectivă a celor mai mari jafuri cărora a fost supusă Republica Moldova de la proclamarea independenței face o legătură directă dintre controversatul om de afaceri Victor Țopa, fostul președinte Petru Lucinschi, considerat unul dintre ultimii mari adepți ai Uniunii Sovietice și fostul premier Vlad Filat, toți trei având legături mai mult sau mai puțin directe cu KGB-ul sovietic.  
Investigația publicată pe portalul de știri www.today.md începe cu ultimii ani ai Imperiului sovietic și vorbește despre studiile și modul în care și-au satisfăcut serviciul militar Victor Țopa și Vlad Filat, două personaje de aceeași vârstă, care au avut tangențe cu KGB-ul. 
 
Portalul menționează că aceștia au fost promovați de fostul președinte Petru Lucinschi ”un vechi nomenclaturist fidel serviciilor secrete sovietice, însărcinat cu misiunea să construiască sistemul (sovietic)”. 
 
Astfel, imediat după proclamarea independenței, Republica Moldova se pomenește în funcții cheie cu personaje care au avut tangență directă cu KGB. Potrivit portalului, anume astfel se explică numirea lui Victor Țopa, în 1993, în una din funcțiile cheie ale companiei Air Moldova. În aceeași albie se înscrie și numirea lui Vladimir Filat, câțiva ani mai târziu, în fruntea departamentului proprietății de stat. 
 
”Moscova și-a promovat interesele prin oamenii săi.  În special prin Lucinschi și Voronin. Petru Lucinschi, care a fost ultimul din marii comuniști în URSS, a rămas fidel acelui sistem și partid și a vegheat aici ca nu cumva să se dezvolte forțe naționale, iar  persecutarea unionismului este la activul negativ al lui Lucinschi”, comentează politicanul Vitalia Pavlicenco. 
 
În investigație se menționează despre marile jafuri din perioada anilor 90 care au fost direct promovate și controlate de Victor Țopa, iar ulterior și de Vlad Filat, ”business-mani” care au reintrodus aceleași scheme și în ultimii ani prin tranzacțiile frauduloase de la Banca de Economii. Mai mult, aceștia s-au implicat direct și în politică, încercând să obțină cu forța toate afacerile profitabile ale statului. 
 
Investigația integrală o puteți urmări aici.
Comentarii: 3  
SeVeN 20 Noiembrie 2015 21:11
-1 (1)
"Mega-investigaţie" jurnalistică? Ba nu, domnule "autor" (sau, totuşi,"autori"), eu aş zice că e o veritabilă şi făţişă mega-făcătură de spălare de creieri în interesul PD-lui, evident la comanda lui Plahotniuc - iată ce este, de fapt, acest filmuleţ, a cărui urmare urmează s-o vedem... Marea dezamăgire e faptul că la această căruţă a Păpuşaruli, alături de nişte indivizi compromişi de pe scena politică, s-a înhămat şi V. Pavlicenco, care crea impresia că, de regulă, e un politician matur şi independent în raţionamentele şi vorbele sale. Se vede că am greşit...
Tatiana 21 Noiembrie 2015 13:03
+1 (1)
PD sau PLDM a fost implicat in furtul secolului? Plahotniuc sau Filat a saracit tara prin faptul ca a furat de la popor un miliard de euro? Atita il criticati pe plahotniuc ca imi se face greata de toate birfile acesta! Ok... daca e papusar pai da macar o dovada un caz cind el a furat de la oameni (sau e destept si stie so faca sau voi cei de la PLDM si DA sunteti prioosti si nu puteti sa aduceti argumente clare sau so faceti o investigatie??)
Tatiana 21 Noiembrie 2015 13:00
+1 (1)
Asai... cind pe unii ii prind cu rata in dinti, altii precinstiti slujitori incep sa strige ca de fapt e de vina sau plahotniuc sau nustiu mai cine... aceasta investigatie de fapt nu a aratat nimic nou sa stiut despre acestea lucruri murdare a lui Filat si Topii mai demult dar anume autorii de la Today nu sau temut si au avut curaj ca vor fi criticati de cei platiti din Miliardul furatsi au facut aceasta investigatie! Bravo
 
TAGURI