Alegerile din R.Moldova în pericol? Starîș împărtășește îngrijorările cu șeful APCE

0

Deputatul PCRM al Parlamentului Republicii Moldova, Constantin Starîș, a avut o întrevedere cu șeful Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox, transmite eNews.

Politicianul european de rang înalt a discutat cu parlamentarul moldovean despre situația din Moldova în ajunul alegerilor locale.

Starîs a atras atenția asupra faptului că, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, autoritățile moldovenești au modificat codul electoral cu o lună înainte de scrutin. Ca urmare a modificărilor aduse de autorități la legislația electorală, zeci de cetățeni au fost privați de dreptul lor constituțional de a fi aleși, iar principiul prezumției de nevinovăție a fost pus la îndoială în Moldova.

În ajunul alegerilor locale din Republica Moldova, Starîs i-a semnalat șefului APCE numeroasele încălcări de către regimul de la guvernare a principiilor statului de drept, a normelor democratice și a recomandărilor instituțiilor europene.

Deputatul moldovean a atras atenția asupra șantajului public al Maiei Sandu, care amenință alegătorii. Potrivit acesteia, doar localitățile care vor vota pentru un “partid pro-european” vor primi alocații de la buget și fonduri europene, făcând aluzie clară la partidul PAS.

În același timp, partidele de opoziție au fost catalogate de Maia Sandu drept criminale sau finanțate din surse criminale. Șefa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a subliniat importanța asigurării unui proces electoral democratic și transparent, în care instituțiile statului nu pot fi folosite ca arme împotriva opoziției.

Șeful APCE și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la modificările aduse legislației electorale cu o zi înainte de începerea campaniei electorale. Potrivit lui, nu se pot schimba regulile în timpul jocului. Acesta este sensul recomandării Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei de a nu modifica codul electoral cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri. Procesul politic ar trebui să fie previzibil.

“Autoritățile se schimbă, dar regulile trebuie să rămână”, i-a spus Tiny Kox deputatului Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata