Ion Munteanu, procuror general interimar, suspectat de legături cu un grup criminal

0

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, este acuzat de unul dintre martorii în dosarul „Frauda Bancară”, Denis Urechi, că ar fi fost membrul unui grup criminal, condus de omul de afaceri lurie Luncașu, care a murit în 2019.

Astfel, pe 12 aprilie, Denis Urechi a trimis o sesizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care invocă acțiuni ilegale admise de Ion Munteanu, pe vremea când activa în cadrul Procuraturii Anticorupție, transmite democracy.md cu referire la Realitatea.md.

„În anul 2014, la sesizarea depusă de presedintele Judectoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc, privind acțiunile ilegale ale judectorului lurie Țurcan a fost pornită o cauză penală Nr. 2014978104, ulterior această cauză penală a fost conexată la cauza penală Nr. 2010978060. Urmare a faptului ex-judecătorul lurie Țurcan a fost pus sub învinuire la prezenta cauză. Procurorul care a înaintat învinuirea pe dosar a fost procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, lon Munteanu.

Ion Munteanu, în mod vădit ilegal a gestionat prezenta cauză penală. Conform rechizitoriului, totul se rezuma la un singur rezultat că judecătorul lurie Țurcan a falsificat 24 de dosare civile, de dragul denigrării imaginii justiției moldovenești. Nici un beneficiar efectiv a acestor hotărâri false nu a fost atras la răspundere penală. Toate aceste hotărâri false, până în prezent, produc efecte juridice.

Eu am fost condamnat în dosarul frauda bancară în baza acestor dosare civile falsificate, mi s-a organizat tentativa de omor în penitenciar. Însă la momentul falsificării acestor hotărâri, pentru mine, nu era clar de ce lon Munteanu, în calitate de procuror anticorupție, nu atrage în calitate de inculpați pe beneficiarii efectivi ai falsurilor.

Totul a devenit clar după audierea mea în calitate de martor pe dosarul „Landromat” în cadrul cauzei penale gestionate de Departmentul de Anchetă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Federația Rusă. În rezultatul audierii s-a constatat: Ion Munteanu este de facto membru activ al grupului criminal condus de lurie Luncaș care a decedat în luna august a anului 2019. (…) În cadrul acestui grup criminal, rolul lui lon Munteanu, în calitatea sa de Procuror Anticorupție, dar la moment și în calitate de Procuror General Interimar, este șantajul cu dosare penale a judecătorilor pentru a îi impune să emită soluții favorabile grupului criminal condus de Eduard Tverdohleb”, menționează Denis Urechi în sesizarea depusă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata