Moldovenii, buni de plată: Au achitat cu aproape 6 mld lei mai mult, pentru carburanți, gaz și lumină

Oil price graph, oil pump nozzle and stock market chart
0

Consumul resurselor energetice importate în Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent pe durata anului trecut, în pofida creșterii accentuate a costurilor acestora. Volumul importului gazelor naturale și a curentului electric s-a majorat cu 7% și respectiv 5,2%. În cazul produselor petroliere creșterea importului pe durata anului 2021 a fost de 13,1%, după scăderea de 10,4% înregistrată în anul 2020. Față de datele pentru anul 2019, importul de produse petroliere a crescut în 2021 cu 1,4%, pe când în cazul curentului electric și al gazelor naturale creșterea a fost de 9,3% și respectiv 14%. În total, pe durata anului trecut consumatorii au achitat cu 5,9 mld. Lei mai mult față de anul 2020 pentru produsele petroliere, curentul electric și gazele naturale importate. Din această creștere, aproximativ 2,4 mld. Lei sunt atribuite creșterii prețurilor. Cea mare pondere, aproximativ două treimi din cheltuielile asociate creșterii prețurilor, revine creșterii prețurilor pentru produsele petroliere.

Fig.1 Cheltuielile consumatorilor finali aferente consumului produselor petroliere, gazelor naturale și curentului electric importate, mil. lei

Sursa: Rapoartele ANRE

Totuși, deși prețurile medii de import ale produselor petroliere s-au majorat semnificativ pe durata anului trecut, fiind cu până la 61% mai mari față de prima lună a anului în cazul benzinei și cu până la 59% mai mari în cazul motorinei, această creștere nu s-a manifestat printr-o majorare în mărime similară a prețurilor medii de comercializare pe piața internă a produselor petroliere. Astfel, prețurile medii de comercializare pe piața internă a benzinei au fost în medie cu 59% mai mari în cazul benzinei și cu 46% mai mari în cazul motorinei, față de prețurile medii de import pentru fiecare din aceste produse petroliere în parte. Situația dată semnalizând o îmbunătățire importantă a acestor indicatori, față de realitățile anului 2020, când, deși prețurile medii de import ale produselor petroliere au înregistrat scăderi importante pe durata anului, prețurile medii de comercializare pe piața internă a acestor produse au scăzut mult mai puțin. Astfel, prețurile medii de comercializare pe piața internă au fost în medie în anul 2020 de 2,3 mai mari în cazul benzinei și cu 89% mai mari în cazul motorinei, comparativ cu prețurile medii de import pentru fiecare din aceste produse petroliere în parte.

Fig.2 Prețurile medii de comercializare pe piața internă (lei/l); % prețurilor medii de import în prețurile medii de comercializare pe piața internă

Sursa: în baza datelor ANRE

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite – Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata