Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publiceParlamentul European

0

Parlamentul European a votat marţi o rezoluţie referitoare la propunerea de directiva europeană privind acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (anti-SLAPP).

Raportul pe acest subiect a fost elaborat de către eurodeputatul social-democrat german Tiemo Wolken, transmite democracy.md cu referire la 樂威壯 pener”>Agerpres.ro.

Acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP) sunt în general iniţiate de persoane fizice, grupuri de lobby, corporaţii şi organe de stat cu autoritate. Scopul lor constă în cenzurarea, intimidarea şi reducerea la tăcere a criticilor, împovărându-i cu costul unei apărări în instanţă până când aceştia renunţă la critici sau la opoziţie. Persoanele vizate în mod obişnuit de acţiunile de tip SLAPP sunt jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului, dar pot fi vizate şi alte persoane implicate în acţiuni de mobilizare publică, cum ar fi cercetătorii şi reprezentaţii mediului academic.

Directiva anti-SLAPP urmează să introducă o serie de garanţii împotriva unor astfel de cereri în procedurile în materie civilă cu implicaţii transfrontaliere.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns, la începutul lunii iunie, la o poziţie comună cu privire la propunerea legislativă a Comisiei Europene care va proteja jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului împotriva cererilor vădit nefondate sau a procedurilor judiciare abuzive.

Votul în plenul Parlamentului European privind propunerea de directivă anti-SLAPP va reprezenta poziţia Parlamentului European în negocierile cu Consiliul UE. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata