Un birou internațional de anchetă privind invazia rusă în Ucraina se deschide la Haga

0

Un birou internațional de anchetă însărcinat cu investigarea invaziei ruse în Ucraina se deschide luni la Haga, aceasta fiind prima etapă către eventuala creare a unui tribunal menit să îi judece pe liderii ruși, transmite AFP și Agepres.

Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a infracțiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA) reunește procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană și SUA și de la Curtea Penală Internațională (CPI).

Această formă a procuraturii are misiunea de a strânge probe și de a ancheta. Ea este considerată ca o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca cele mai înalte oficialități ruse pentru declanșarea războiului din Ucraina.

În cadrul inaugurării ICPA va fi organizată o conferință de presă la sediul de la Haga al Eurojust, agenția judiciară a Uniunii Europene, la ora 09:15 GMT.

La această conferință de presă iau parte procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, procurorul CPI, K威而鋼 arim Khan, procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite, și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a precizat Eurojust.

Cererile de creare a unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au multiplicat, CPI neavând competențe pentru judecarea crimelor de război și a crimelor contra umanității comise în Ucraina.

În luna martie CPI, ce are sediul tot la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru presupusa deportare de copii ucraineni.

Ucraina a exercitat constant presiuni pentru crearea unui tribunal special după descoperirea a sute de cadavre în urma retragerii, în aprilie 2022, a trupelor ruse din orașul ucrainean Bucea, situat în apropiere de Kiev.

Sprijinul internațional pentru acest demers a sporit, iar în luna februarie Comisia Europeană a anunțat crearea ICPA. Bruxelles-ul a declarat că acest centru are drept „ultim obiectiv aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru invadarea” Ucrainei.

Chestiunea complexă a funcționării unui astfel de tribunal rămâne în suspensie. Ucraina este favorabilă obținerii unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, dar mai mulți susținători occidentali ai Kievului se tem că această inițiativă nu dispune de sprijin internațional și pledează pentru un tribunal hibrid compus din judecători ucraineni și de alte naționalități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata