Șase moldoveni participă la versiunea rusească a Jocurilor Olimpice

0

Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Într-o reacție, autoritățile de la Chișinău au spus că moldovenii au plecat în Rusia fără avizul autorităților și că vor fi sancționați.

Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie, iar șase sportivi reprezintă „naționala” R. Moldova la aceste competiții, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

Este vorba despre Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi, care participă la proba de sambo, Elina Tarleva – la proba de gimnastică ritmică, Valeri Muravski – la judo, Victoria Bolohan – la proba de belt wrestling.

Până în prezent, sportivii din R. Moldova nu au obținut nicio medalie. Echipa Rusiei se află pe primul loc, cu 244 de medalii, dintre care 115 de aur. Pe locul doi se clasează Belarus, cu 95 de medalii – 19 de aur, China este pe locul trei – 36 de medalii și Iran – pe patru cu 29 de medalii.

Fostul prim-viceministru ucrainean al Afacerilor Interne, Anton Gerașcenko, a ironizat într-o postare pe rețelele de socializare că sportivii ruși au câștigat sute de medalii având un secret: „în multe competiții concurează un singur atlet, care reprezintă Federația Rusă”.

Rusia nu participă cu o delegație de țară la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, din cauza invaziei din Ucraina, dar și a scandalurilor de dopaj sponsorizat de stat, de mai înainte.

Recent, s-a anunțat că vreo 30 de sportivi ruși ar putea participa ca „neutri”, fără steag și fără imnul rusesc. Restricții similare se aplică și Republicii Belarus, care sprijină invazia din Ucraina.

Jurnaliștii de la Europalibera.org au încercat să obțină comentarii de la câțiva dintre participanții moldoveni la jocurile din Federația Rusă, dar nu au primit un răspuns.

Datele deschise arată că unii dintre acești sportivi au obținut în ultimii ani premii la campionate mondiale și europene. De exemplu, Evelina Cazacu și Vera Zorea au obținut în 2023 locul trei la Campionatul European de Sambo (U-20): Cazacu în categoria de 80 de kg, iar Zorea, la categoria de 54 de kg.

În aprilie 2024, Ana-Maria Vaculovschi a câștigat medalia de bronz la Cupa Mondială de Sambo, la categoria de greutate de până la 59 de kg.

Autoritățile moldovene, luate prin surprindere

Secretarul de stat al Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului, Sergiu Gurin, a declarat că a aflat din presă despre participarea sportivilor moldoveni la așa-zisele jocuri olimpice din Rusia.

„Ei trebuiau să ceară permisiunea Ministerului Educației, dar nu au făcut-o, au plecat pe cont propriu. Urmează să fie sancționați, inclusiv financiar”, a spus Gurin.

Într-o reacție, Ministerul Educației și Cercetării a precizat că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii – Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.

Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au delegat sportivii cu bună știință, fără a coordona în prealabil cu ministerul, ar putea să le fie redusă sau sistată finanțarea. La rândul lor, federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național.

Ministerul menționează, de asemenea, că participarea la aceste jocuri „încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei” și că această competiție încalcă prevederile Cartei Olimpice.

Și președintele Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat că nu știa despre participarea sportivilor moldoveni la aceste competiții, pe care o consideră „regretabilă”.

„Este o noutate și pentru mine. Urmează ca ministerul să stabilească cum au ajuns sportivii acolo, dacă au ajuns prin intermediul federațiilor sau pe alte căi”, a spus Juravschi.

El a explicat că, pentru a participa la competiții, sportivii ar trebui să obțină un aviz de la Ministerul Educației. Ulterior, acest aviz ar trebui să ajungă și la Comitetul Național Olimpic. Juravschi susține că nu a primit un astfel de aviz pentru sportivii respectivi și că acum se „pregătește intens” de Jocurile Olimpice de la Paris, la care s-au calificat până acum 15 sportivi din R. Moldova.

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata