VIDEO // Omul de încredere al lui Năstase a păgubit mii de țărani
21 Iunie 2016 19:40
Jurnalistul Gabriel Călin publică noi dovezi despre afacerile dubioase ale celor din Platforma DA, cum au jefuit statul și oamenii. De această dată protagonistul este fostul angajat al Poștei Moldovei Sergiu Cebotari, care vorbea la televiziuni despre presupusele afaceri ilegale cu anabolizante, în timp ce el este un escroc în toată legea, mințind sute sau chiar mi ide oameni cărora le datorează milioane de lei.

 „Curvele, Hoții, Criminalii, Trădătorii, au ieșit mereu ca niște păduchi în frunte dându-se drept mari luptători pentru neam și țară. Nu-i de mirare că același lucru s-a întâmplat și în cazul platformei sau partidului DA, care abundă de asemenea personaje, fiind emanația acestora”, susține Gabriel Călin. El face o scurtă trecere în revistă a tuturor celor care conduc Platforma DA, dar care ascund propriile schelete în dulap, începând de la Andrei Năstase care și-a implicat mama bătrână în spălare de bani, imobilele de milioane ale lui Chiril Moțpan, fratele ucigaș al lui Stanislav Pavlovschi etc.

De această dată, Călin se oprește la unul din liderii eșalonului inferior al Platformei, dar care recent a beneficiat de publicitate masivă din partea instituțiilor de presă controlată de apropiații lui Filat – Sergiu Cebotari, care vrbea în emisiuni despre contrabanda cu anabolizante, învinuind conducerea Poștei Moldovei și, bineînțeles, pe Vlad Plahotniuc.

Din investigațiile realizate reiese că însușii Cebotari este un escroc care a mințit bătrâni și agricultori din zeci de sate. Le-a luat pământul și nu le-a dat nimic în schimb, unii dintre ei rămânând la limita existenței.

„Nu s-a achitat cu lumea care a avut pământ dat la el. Lumea s-a adunat, s-a strâns, dar nu s-a luat nicio măsură. Lumea îl vede la paradă, dar lumea nu are fir de pâine. Nici nu are de gând să răspundă în fața oamenilor. El fuge. El tot timpul e fugar”, spune o femeie.

„Băiatul acesta „foarte bun” ne-a golit de tot în toamna anului 2014. Au fost 60 de ha de sfeclă, a luat peste un milion de lei și i-a pus în buzunar. Moșu Ion a rămas fără chiloți”, spune un alt sătean.

Iar o bătrână se plânge că i-a luat pământul, fără să-i dea nimic, iar în prezent ea trebuie să-și cumpere pâinea ca să nu moară de foame. „Când toamna, nimic nu ne-a dat: nici grâu, nici răsărită, nici popușoi. N-am primit nimic până anul trecut. Nu l-am mai văzut. Am venit la primărie și ne-au spus că nu știu unde este. Eu cumpăr pâine dar el se folosește de pământul meu”, spune aceasta.

Prin intermediul firmei Serconlux  omul de încredere al lui Năstase a păgubit în afară de oameni și zeci de companii de milioane de lei. De la unii a luat petrol, servicii, semințe. Pe toata perioada nu a achitat nici un salariu angajaților săi, se arată în investigație

„Are datorii pentru salarii în jur de 300 de mii de lei. Și pentru tehnica pe care am avut-o, pentru depozite nu am primit nimic. Spunea că o să vină o fimă de la Bălți, apoi de la Strășeni, apoi Comrat. Umbla cu minciunile. Am decis să fie dat pe mâna legii. Am cerut la poliție să fie tras la răspundere pentru escrocherie. Dar el având legături la poliție, prin intermediul lui Filat, a spus că nu se teme de nimeni”, spune un agricultor.

„În 2014 l-am cunoscut pe Sergiu Cebotari. Am făcut un contract cu un tractor și semănătoarea ca să-i prestăm lucrări agricole, să semănăm floarea soarelui. 80 de ha. Trebuia să ne dea 28 de mii de lei și ne-a tot amânat, și am rămas goi”, povestește altul.

Pe la Nisporeni, Sergiu Cebotari nu a călcat de foarte mult timp. Se teme să nu fie omorât pentru datoriile de milioane de lei, menționează autorul investigației. Acolo Cebotari s-a prezentat drept fin al lui Vlad Filat și l-a adus fostul ministru al agriculturii Vasile Bumacov.

„În 2011 a apărut prin părțile noastre, prezentat de Vasile Bumacov. Pezentat ca băiat energic, căruia îi palce agricultura. Ne-am înțeles să fim ajutați”, spune un nisporenean. ”și nu l-am mai văzut pe Sirioja. S-a dus cu tot cu Bumacov. El ar trebui închis la pușcărie”, îl completează altul.

„Locul tău e la pușcărie. Acolo ai sus că ți-i nașul Filat. Fugăriți-l din PMAN. Luați și-l închideți. Și sper să fie pus alături de Filat cel puțin la 20 de ani de pușcărie”, cere un alt păgubit.

Cebotari nu a făcut decât să fure de la oameni. Așa cum făcea la Poșta Moldovei și trimitea peste hotare anabolizante, iar ulterior povestea că o făceau alții. Așa zisele dezvăluiri au fost preluate rapid de presa din clanul lui Lucinschi. Iar afaceristul care a sărăcit lumea de milioane de lei este eroul Nataliei Morari de la TV7, menționează Gabriel Călin.

„Platforma nu este decât o adunătură de astfel de „seriojăi” care luptă pentru un singur lucru – salvarea propriei piei de justiție și protejarea propriilor afaceri dubioase. Toți membrii platformei au ceva de ascuns. Pentru Comisarul este principial ca toate măgăriile lor să iasă la iveală pentru că Moldova nu va mai rezista încă unui PLDM. Iar Platforma DA anume asta și este, concluzionează autorii investigației.

Comentarii: 0  
 
TAGURI