Sute de localnici au fost evacuaţi de pe insula Java
11 Mai 2018 14:00
Autorităţile indoneziene au dispus vineri evacuarea persoanelor din zona Gunung Merapi, iar un oraş şi-a închis aeroportul după ce vulcanul a degajat aburi şi cenuşă până la o înălţime de 5.500 de metri.

 

Vulcanul Gunung Merapi de pe insula Java este unul dintre cei mai activi din Indonezia, iar o serie de erupţii din 2010 au provocat moartea a peste 350 de persoane, relatează Reuters şi DPA, citat de Agerpres. O agenţie de gestionare a dezastrelor le-a spus locuitorilor care trăiesc pe o rază de 5 km în jurul vulcanului să plece temporar şi să se instaleze în adăposturi. Sute de localnici au plecat din sate din cauza erupţiei.

 

Aeroportul din Yogyakarta, cel mai mare oraş apropiat de vulcan, a fost închis din cauza ameninţării reprezentate de cenuşă, a anunţat compania aeriană deţinută de stat AirNav. Agenţia de gestionare a dezastrelor a calificat ultima erupţie a Muntelui de foc drept una freatică, ceea ce înseamnă că magma încălzeşte apa din subteran iar vaporii sunt eliberaţi sub presiune.

 

Până în prezent nu a fost semnalată degajarea de lavă.

Comentarii: 0  
 
TAGURI