Ministerul Sănătății anunță măsuri pentru sprijinul bolnavilor de diabet zaharat
15 Noiembrie 2018 11:30
Ministerul Sănătății anunță că și-a propus măsuri pentru sprijinul acestor bolnavi. Și anume  administrarea analogilor de insulină pentru bolnavii de diabet de tip 1, care este un medicament modern și mult mai eficient, procurarea insulinelor în cartușe, în loc de flacoane, pentru comoditatea și precizia în administrare și asigurarea pacienților cu teste gratuite, pentru a-și testa periodic nivelul de glicemie în sânge. 

Pe parcursul săptămânii curente, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din țară vor fi organizate activități de educare și comunicare în adoptarea unui stil de viață sănătos, acțiuni de screening al populaţiei pentru depistarea nivelului de glicemie şi persoanelor din grupurile de risc pentru dezvoltarea diabetului, inclusiv în localităţile rurale, informarea şi comunicarea cu persoanele depistate cu nivel înalt de glicemie privind adoptarea unui mod sănătos de viață și organizarea şcolarizării persoanelor ce trăiesc cu diabet.

Menționăm că, până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin activitate fizică regulată, o dietă echilibrată și sănătoasă și promovarea unor medii de viață sănătoase, în acest sens, informarea populației despre riscurile dezvoltării diabetului este esențială în contextul răspândirii alarmante a diabetului.

În Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În anul 2017 au fost luați la evidență 104.749 bolnavi de diabet cu 8.098 mai mult decât anul precedent, dintre care 80 % sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 20 % de tip 2, dintre care 400 sunt copii. În acest context, începând cu luna ianuarie 2019.

Comentarii: 0  
 
TAGURI