Pensionarea anticipată pentru limită de vârstă nu va mai fi posibilă. Ce modificări au intrat în vigoare
10 Ianuarie 2018 09:00
Moldovenii nu vor mai putea solicita să se pensioneze anticipat pentru limita de vârstă. Și asta pentru că art. 151 din Legea cu privire la sistemul public de pensii, care se referă la acest aspect, a fost abrogat. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial, relatează Democracy.MD.

Până în prezent, asiguratul care a realizat stagiul complet de cotizare putea solicita stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vârstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi şi femei. La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru limită de vârstă nu se luau în calcul perioadele necontributive, scrie Bizlaw.md.

Articolul, care a fost aborogat, mai prevedea că pensia anticipată se stabilește în aceleași condiții ca și în cazul pensiei pentru limita de vârstă. În același timp, la data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă se acorda, la cerere, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive.

Potrivit documentului, persoanele care în prezent întrunesc condiţiile de stabilire anticipată a pensiei pentru limită de vârstă îşi vor putea exercita acest drept, în condiţiile menţionate de art. 151, şi după intrarea în vigoare a modificărilor.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI